Poglavlje 27: ka uspostavljanju depozitno-povratnog sistema za pića

Predlog mera za uspostavljanje sistema za upravljanje depozitno-povratnim sistemom za piće, kao jednog od načina za smanjenje otpada na izvoru, izrađen je uz podršku PLAC III projekta.

Prema izveštaju Evropske komisije, Srbija ima dobar nivo usklađenosti zakonodavstva u sektoru upravljanja otpadom. Međutim, EU je pozvala Srbiju da ubrza primenu pravnih tekovina, posebno u pogledu sprečavanja nastanka otpada, smanjenja otpada, razdvajanja otpada, odvojenog prikupljanja i reciklaže otpada i proširene odgovornosti proizvođača. Srbija je otvorila Pregovaračko poglavlje 27 u decembru 2021, kada je otvoren Klaster 4 čiji je ono deo. Po oceni Evropske komisije, za zatvaranje pregovora u Poglavlju 27 Srbija mora da pripremi i predstavi planove upravljanja otpadom – nacionalne i regionalne – koji uključuju informacije o svim tokovima otpada, uključujući rešenja za upravljanje njima, vrstu i kapacitet infrastrukture za upravljanje otpadom, šeme odvojenog prikupljanja i ekonomske instrumente kao što su sheme plaćanja po principu i šeme proširene odgovornosti proizvođača.

Kroz PLAC III projekat preporučen je depozitno-povratni sistem (DRS) za pića kao pristupačna opcija implementacije koja može stimulisati upotrebu i stavljanje na tržište ambalaže za višekratnu upotrebu i povećati ponovnu upotrebu ambalaže, na osnovu zahteva direktiva EU, dakle, smanjenje stvaranja otpada na izvoru. Pored toga, projekat PLAC III dostavio je predloge za izmene i dopune Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu kojim se uređuju opšti uslovi za funkcionisanje depozitno-povratnih šema za pića. Međutim, u cilju implementacije i sprovođenja osnovnih uslova za rad DRS-a za pića, PLAC III projekat je preporučio dalje izmene zakonskog okvira u cilju uspostavljanja administratora sistema i nadzornog organa, kao i nove zakonske predloge koji detaljno propisuju materijal i zapreminu kontejnera, kao i vrstu pića..

Projektni eksperti Jon Nae Musetiu i Vladica Čudić radili su sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine na uspostavljanju sistema administratora depozitno-povratnog sistema za pića i nadzornog tela za praćenje implementacije DRS sistema u skladu sa pravnim tekovinama EU. Pravne tekovine se sastoje od Direktive (EU) 2018/852 o izmenama i dopunama Direktive 94/62/EC o ambalaži i ambalažnom otpadu i Direktive 2019/904 o smanjenju uticaja određenih plastičnih proizvoda na životnu sredinu.

Na radionici održanoj 17. januara 2024. godine u Beogradu, eksperti su predstavili rezultate rada – pregled najboljih praksi u državama članicama EU za institucionalno postavljanje koje reguliše izbor administratora sistema DRS i dužnosti/odgovornosti, praćenje sistema i podatke koji su potrebni od zainteresovanih strana za izveštavanje. Predstavljena su rešenja iz Letonije, Slovačke, Estonije, Danske i Švedske. Vladica Čudić prikazala je trenutno stanje u Srbiji kada je reč o projektima i vraćanjui ambalaže. Kao preporuke za zakonodavni okvir, Musetiu je rekao das u neophodni amandmani na Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu, odluka vlade o iznosu naknade za pakovanje kao i novi podzakonski akti kojima će se primeniti specifične mere. Ukazao je da je potreban tranzicioni period od godinu dana. DRS administrator je, naveo je Musetiu, obično neprofitno telo odgovorno za rad sistema povrata, uključujući ispunjavanje ciljeva učinka, upravljanje finansijama, registrovanje proizvođača i novih proizvoda u sistem, uspostavljanje ugovora za pružaoce usluga, itd. 

Radionici su prisustvovali predstavnici resornog ministarstva i zainteresovane javnosti.


Last updated: 26. April 2024. 13:43